Het eilandgevoel van Iemke Ruijg

Toen Jan Ruijg 135 jaar geleden zijn smederij oprichtte op Terschelling, kon hij niet vermoeden dat na zoon Iemke en kleinzoon Piet nu achterkleinzoon Iemke het - inmiddels organisch gegroeide - familiebedrijf zou gaan runnen. Een gesprek over de keuze van Iemke Ruijg, zijn verfrissende kijk op ondernemen en zijn bijzondere hobby’s.

Eigenlijk had Iemke Ruijg (41) het in de veertien jaar die hij voor studie en werk doorbracht ‘aan de wal’ - in Zwolle om precies te zijn - prima naar zijn zin. “Ik was helemaal van het eiland verdwenen”, vertelt hij. “Ik kreeg nieuwe vrienden in Zwolle, voetbalde op een redelijk hoog niveau, er was een bioscoop en een schaatsclub en ik werkte in Apeldoorn bij een grote installateur.” Terschelling ging echter toch trekken. “Mijn ouders Piet en Tonny wilden het rustiger aan doen en ik dacht: ‘Als ik in het bedrijf wil, moet ik nu de stap nemen om terug te gaan en kijken of het wat voor me is’.” De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook de liefde trok. Iemke werd verliefd op de Terschellingse Frederika, met wie hij inmiddels twaalf jaar samen woont en een zoon (2) heeft.

Nostalgie

In februari van dit jaar nam Iemke de zaken Ruijg Installatietechniek en Fixet Service Bouwmarkt over. Broer Willem Hendrik runt de EP-winkel. De derde broer werkt liever in dienstverband bij Fixet en de vierde broer werk aan de wal, “bij een installatiebedrijf, dat dan weer wel”, lacht Iemke. De takken van het bedrijf zijn ondergebracht in een beheer BV, die ‘Linksom of rechtsom’ heet, ofwel ‘Come Bye or Away To Me’, naar een commando uit een van zijn grootste hobby’s: schapendrijven. Iemke: “Als ondernemer moet je vasthoudend zijn. Als het op de ene manier niet kan, proberen we het via een andere weg.” Dat hij de vierde generatie is in het familiebedrijf geeft hem een goed gevoel. “We zitten met de EP ook weer op de locatie van de oude smederij, dat is toch een stukje nostalgie. In het woonhuisgedeelte woon ik zelf, daar hebben mijn vader, opa en overgrootvader ook gewoond, dat vind ik heel leuk. Als kleine jongen droomde ik al van de installatietechniek, dus dat heeft er altijd ingezeten. Maar mijn ouders hebben me nooit gepusht, die lieten me helemaal vrij in mijn keuze. Zo willen we het ook voor onze zoon, we willen hem niet belasten.”

Eilandgevoel

Het enige werkgebied voor het bedrijf is Terschelling, volgens Iemke “het mooiste Waddeneiland”. Heeft hij een speciaal eilandgevoel? “Toevallig hoorde ik gisteravond een mooie uitspraak in het BBC-programma Coast: ‘Mensen denken vaak dat je door de zee van alles bent afgesneden. Een eilander denkt andersom: de zee is de verbinding met de rest van de wereld.’ Zo is het precies. En op vakantie zoeken we altijd weer water op. Noorwegen, Schotland, we komen altijd bij de kust uit.” Toch is de zee rondom het eiland tegelijk barrière. De zaak uitbreiden naar het vasteland is niet praktisch en ook lid worden van het bestuur of een commissie van bijvoorbeeld franchiseformule Fixet is lastig. Iemke: “Dat betekent vaak ’s avonds vergaderen en dan kom ik niet meer thuis. De accountmanager bezoekt ons volgens mij net zo vaak als de andere franchisenemers. Voor accountmanagers van leveranciers hebben we de stelregel dat als ze vaker dan één keer per jaar komen, ze beter eerst wat aan hun condities kunnen doen….”

Tevreden

Ondanks die barrière en het economische tij gaan de zaken goed. “Het bedrijf is in de loop der jaren organisch gegroeid”, zegt Iemke. “Zo hadden we contact met leverancier Reesink in Zutphen, die de Vakman-formule opzette. Daar zijn we ingestapt. Die ging over in Fixet en daar zijn we ook in mee gegaan. Zo zijn we ondertussen bij DGN Retail terecht gekomen. Met de EP-winkel ging het ook zo. We proberen wat, je groeit langzaam mee. Je moet ook het tij mee hebben. Toen mijn vader in de zaak kwam, kwam het aardgas naar Terschelling. Toen moesten een heleboel mensen gaskachels en cv’s hebben. Dat was een mooie start en zo groeide het bedrijf van eenmanszaak naar wat het nu is. Als het tij tegen zit, zoeken we wat anders, je moet hier heel flexibel zijn. We draaien allemaal op het toerisme. Vorig jaar zijn er, na een paar jaar van daling, weer meer toeristen naar het eiland gekomen. Maar het houdt uiteraard wel een keer op. Natuurlijk, groei is mooi, dan kan je weer eens wat andere dingen ontwikkelen. Maar je moet ook tevreden kunnen zijn als er even wat minder groei is, met 100 in plaats van 110 procent.”

Planning

Naast zijn drukke werkzaamheden als ondernemer besteedt Iemke veel tijd aan zijn hobby’s. Het schapendrijven begon eigenlijk met één hond, inmiddels is de hobby uitgegroeid tot vier bordercollies, achttien ooien en een ram. “De kudde is er puur gekomen voor de honden”, zegt Iemke lachend. “Bordercollies zijn slim en kunnen heel vervelende honden worden als je ze niet geeft wat ze nodig hebben. Ze moeten niet alleen hun energie lichamelijk kwijt kunnen maar ook iets hebben waarbij ze hun kop moeten gebruiken. Anders gaan ze hun kop voor andere dingen gebruiken en rottigheid uithalen.” Sloeproeien is ook een passie van Iemke. “Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig”, zegt hij. “Soms ben je 5,5 uur aan het roeien om op Terschelling te komen. Het is een mooie sport, met elkaar en tegen de elementen. Het kost ook wel weer tijd: als er een wedstrijd komt, trainen we drie avonden in de week.” Maar ondernemers zijn volgens hem goed in tijd maken. “Dat zie ik ook om me heen. Het heeft met planning te maken, denk ik. In plaats van drie uur kun je ook een half uur vergaderen”, aldus Iemke Ruijg.

+

Lees meer over: