BVFN timmert verder aan de weg

De ontwikkelingen rond de Belangen Vereniging Franchisenemers Nederland (BVFN) staan niet stil. Op 26 januari vond de eerste Algemene Ledenvergadering plaats. Naast de gebruikelijke verslaglegging over het afgelopen verenigingsjaar, werd tevens stilgestaan bij diverse actuele ontwikkelingen in franchiseland en de rol van de BVFN in die ontwikkelingen werd met de aanwezige leden nader besproken.

Tijdens de vergadering werd een wisseling binnen het bestuur van de BVFN bekrachtigd. Wegens toenemende zakelijke verplichtingen heeft de heer H. Holtkamp, franchisenemer van De Hypotheker, moeten besluiten zijn bestuurslidmaatschap te beëindigen. In zijn plaats werd voorgesteld te benoemen als bestuurslid de echtgenote van de heer Holtkamp, mevrouw Emily Holtkamp. Ook zij is werkzaam binnen De Hypotheker organisatie en heeft als oud Albert Heijn-franchisenemer een grote bekendheid met de Ahold franchiseconcepten. Mevrouw Holtkamp is daarnaast werkzaam als docente bedrijfseconomie in het hoger onderwijs.

Zoals gesteld timmert de BVFN ook voor het overige aan de weg. Het ledental groeit gestaag. Zo is er overleg met diverse organisaties in de franchisebranche ten einde de stem van de franchisenemer in Nederland beter gehoord te krijgen. Op regelmatige basis zit de BVFN onder meer aan tafel met het bestuur van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV). De NFV ziet de BVFN als een serieuze gesprekspartner. Beide partijen hechten sterk aan goede onderlinge contacten, op basis waarvan het wederzijds begrip kan worden vergroot en problematische situaties in franchiseland in voorkomend geval in een vroeg stadium kunnen worden gesignaleerd en indien mogelijk, geadresseerd.

Ook met de door het Vakcentrum geïnitieerde organisatie FaNed vindt overleg plaats. Het belangrijkste doel van dat overleg is voorshands te verzekeren dat beide organisaties elkaar versterken, met als gezamenlijk doel het waarborgen van de belangen van franchisenemers. Hoe en op welke wijze een en ander verder wordt vormgegeven wordt nader onderzocht.

De BVFN is druk doende met het plannen van diverse activiteiten voor het jaar 2015 en met het samenstellen van aantrekkelijke ledenvoordelen. Ook daarop werd een nadere toelichting gegeven tijdens de Algemene Ledenvergadering. De komende periode zullen de leden daar separaat nog nader over geïnformeerd worden.

Uit de ledenaanwas blijkt dat de behoefte aan de bundeling van belangen van franchisenemers nog steeds onverminderd groot is. Ongetwijfeld heeft de (politieke) discussie rondom het fenomeen franchising de afgelopen periode daarin ook een rol gespeeld. De BVFN heeft een prominente positie in die discussie verworven en zal die plaats de komende periode op actieve en creatieve wijze nader invullen.