Voor de horeca

Digitalisering en duurzaamheid in de horeca keuken

Hoe gaan digitalisering en duurzaamheid samen in de horeca keuken

Digitalisering en duurzaamheid sluiten elkaar niet uit, ze zijn zelfs met elkaar verbonden en kunnen op lange termijn bijdragen tot een efficiëntere en hulpbron besparende horeca. Met de juiste kennis en de juiste hulpmiddelen kunnen horecaondernemers hier alleen maar van profiteren. Vooral met een compleet systeem kan worden gezorgd voor een gedigitaliseerde en dus geoptimaliseerde manier van werken, wat uiteindelijk kan leiden tot meer duurzaamheid.

Duurzaamheid in de horeca

De bewustwording van het thema duurzaamheid heeft een belangrijke status gekregen in de samenleving en dus groeit ook de belangstelling ervoor in de horeca. De populariteit van de vleesloze en duurzame keuken is de laatste jaren enorm toegenomen. Uit het voedingsrapport van het federale ministerie van Voeding en Landbouw blijkt dat het aantal vegetariërs en veganisten zal verdubbelen. Dit betekent dat ongeveer elke tiende persoon in Nederland vegetarisch gaat eten.

Horecaondernemers kunnen natuurlijk van deze ontwikkeling profiteren door creatieve vegetarische en veganistische gerechten op hun menu te zetten. De trend van puur veganistische restaurants is ook in opkomst. Volgens Statista waren er in 2013 slechts 75 veganistische restaurants en in 2021 zullen er al zo’n 300 puur veganistische restaurants zijn. Duurzaamheid is vooral belangrijk bij het vervoer en de afhaalverkoop van voedsel. Omdat polystyreen en plastic verpakkingen slechts langzaam biologisch afbreekbaar zijn en het milieu schaden, heeft het EU-parlement in 2019 besloten om plastic wegwerpproducten te verbieden. Sinds 2021, wegwerpproducten zoals borden,
 
Plastic bestek en rietjes zijn verboden en er moeten nu alternatieven van herbruikbaar materiaal worden aangeboden. Maar ook in andere sectoren van de horeca kunnen duurzaam gedrag en verantwoord gebruik van hulpbronnen worden bevorderd, vooral met behulp van digitale oplossingen. 
 

restaurant

5 tips voor digitalisering en duurzaamheid

  1. Orde scheppen en processen optimaliseren
    Met een efficiënt keukenbeheersysteem kan de ecologische voetafdruk in de keuken worden verkleind. Chaotisch papierwerk, verloren bonnetjes en inconsistenties in de dagelijkse keukenroutine kunnen gemakkelijk worden georganiseerd met een digitale tool. Met de keukenmanager kun je alle processen in je keuken automatiseren en digitaliseren. Een keukenmonitor toont de gerechten op het juiste station, informeert het personeel over de verwerkingsstatus op andere stations en stelt automatisch bezorgingen samen die samen kunnen worden uitgevoerd. Verkeerde bestellingen en vertragingen bij de voedselbereiding kunnen zo worden vermeden. Voedselverspilling in de dagelijkse restaurantpraktijk kan uiteindelijk worden aangepakt en het verpakkingsmateriaal kan worden verminderd. De procesoptimalisatie van alle werkstromen via digitale keukensystemen creëert een eerste stap naar een duurzamere keuken.

  2. Verkrijg informatie over belangrijke personen
    Voor restauranthouders levert een digitaal kassasysteem belangrijke kengetallen voor de analyse en gedetailleerde evaluatie van de horecaonderneming. De tool helpt je met een duidelijke planning van liquiditeit en winstgevendheid, kostprijsberekening van goederen of effectieve personeelsplanning. Holistische en duurzame planning is dus mogelijk.

  3. Verklein de loopafstanden
    Met digitale hulpmiddelen zoals een contactloos tafelbestelsysteem voor gasten kunnen horecaondernemingen hun service verbeteren en tijd besparen. Een van de redenen hiervoor is de verkorting van de loopafstanden. Op die manier kan er op personeel worden bespaard en kunnen ze duurzamer worden ingezet.

  4. Transparant voorraadbeheer
    Ook hier creëert een digitaal voorraadbeheer systeem transparantie over de gehele goederenbeweging en helpt de verspilling te voorkomen. Van leveranciersbeheer, goederenbestelling, goederenontvangst, magazijnbeheer en inventaris, alle punten kunnen in het oog worden gehouden. Je kunt snel zien of ingekochte goederen zijn weggewerkt en in een vroeg stadium tegenmaatregelen nemen door te controleren of ze verkeerd zijn opgeslagen of dat er te veel is besteld. Dit betekent minder voedselverspilling, minder afval en uiteindelijk lagere kosten.

  5. Verminder milieubelastende materialen
    Horecaondernemers kunnen besparen op milieubelastende materialen zoals productiebonnen. Met behulp van een keukenmonitor worden de processen gedigitaliseerd, zodat er minder bonnenrollen worden gebruikt en bonnenpapier kan worden bespaard. Dit kan een niet te verwaarlozen bijdrage leveren aan duurzaamheid.

tablet

Conclusie

Digitalisering biedt een grote kans om de horecakeuken te verduurzamen. Er zijn veel besparingsmogelijkheden, vooral op administratief gebied. Met behulp van digitale hulpmiddelen kunnen veel processen worden geoptimaliseerd, versneld en geautomatiseerd. Dit maakt op zijn beurt efficiënter werken mogelijk, biedt een betere service en maakt het mogelijk meer gasten te bedienen.
 
Een digitale softwareoplossing kan ook enorme voordelen opleveren op het gebied van kostenvermindering, waardoor horecaondernemers hun omzet kunnen verhogen door over te schakelen op digitale systemen.
 

Lees meer over:
Maik Kruiswijk Adviseur bij Sides Maik Kruiswijk
Adviseur bij Sides
Stel je vraag aan Maik Kruiswijk
CAPTCHA