Dit moet jij weten over het leasen van een auto als franchiser

Als je een franchiser bent, dan weet je dat mobiliteit een belangrijk onderdeel is voor het succes van je bedrijf. Daarbij maakt het niet uit of je nu een vestiging van de Subway hebt en even snel naar de Hanos moet kunnen rijden om wat te kunnen halen of dat je een dienst verleent en hiervoor klanten moet bezoeken. 

Een betrouwbare en vaak ook representatieve auto is in beide gevallen ontzettend belangrijk. Omdat het aanschaffen van een bedrijfswagen flink in de papieren gaat lopen en dit ook bepaalde andere investeringen tot een uitdaging kan maken, is het veel verstandiger om te kiezen voor een zakelijke lease auto voor je bedrijf. Zo betaal je een vast bedrag per maand en hoef je nooit bang te zijn dat je extra kosten voor je kiezen krijgt als het gaat om onderhoud en reparatie. Omdat er wel een aantal zaken zijn waar je rekening mee moet houden als je deze keuze maakt, bespreken we de belangrijkste met je.

Waarom leasen?

De eerste vraag die jij jezelf als ondernemer moet stellen, is waarom je zou moeten kiezen voor het leasen van een auto. Het leasen van een auto biedt verschillende voordelen ten opzichte van het kopen ervan. Als franchiser ben je vaak gebonden aan bepaalde regels en richtlijnen vanuit de franchisegever. Door te leasen kun je gemakkelijk voldoen aan de gestelde eisen, zoals het rijden in een specifiek merk of model. Daarnaast hoef je geen grote investering te doen en kun je de kosten spreiden over een langere periode. Bovendien zijn veel zaken, zoals reparaties en onderhoud, vaak inbegrepen bij het leasecontract. Wel even goed nakijken, er zijn verschillende leasevormen, die we hieronder met je zullen bespreken.

Verschillende leasevormen

Bij het leasen van een auto heb je de keuze uit verschillende leasevormen: financial lease, operational lease en private lease.

  • Financial lease is vergelijkbaar met het kopen van een auto op afbetaling. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en aan het einde van de looptijd ben jij de eigenaar van de auto.
  • Bij operational lease huur je als het ware de auto. Alle kosten, behalve brandstof, zijn inbegrepen bij het maandbedrag. Aan het einde van het contract lever je de auto weer in.
  • Private lease is een interessante optie wanneer je als franchiser de auto ook privé wilt gebruiken. Je betaalt een vast bedrag per maand, waarin alle kosten zijn meegenomen.

De voordelen van leasen

We hebben de voordelen natuurlijk al even genoemd. Toch is het goed ze nog even een keer te benoemen. Het leasen van een auto biedt een aantal duidelijke voordelen voor franchisers. Het grootste voordeel is dat je zekerheid hebt over de maandelijkse kosten. Je weet precies waar je aan toe bent en komt niet voor onverwachte uitgaven te staan. Daarnaast profiteer je vaak van gunstige fiscale voordelen, zoals de mogelijkheid om de btw terug te vorderen en de kosten af te trekken van de winst. Ook heb je geen gedoe met verkoop en inruil van de auto. Kortom, genoeg voordelen dus!

Lees meer over: