Eerste vrouwelijke franchisenemer Dr. Vinyl

"Momentje hoor, even iets wegleggen." Een paar seconden later is Lisette van den Berg weer aan de telefoon. Op het moment dat het interview plaatsvindt, is ze vijf dagen als franchisenemer van Dr. Vinyl - regio Gorinchem - actief. "En ik heb het razend druk zoals je merkt." Lisette is de eerste vrouwelijke franchisenemer van het oorspronkelijk Amerikaanse bedrijf. "Het gaat in de eerste plaats om ondernemerschap, om commercieel talent. Of je man of vrouw bent doet er dan niet toe."

Dr. Vinyl is specialist in het cosmetisch herstel van schades aan auto's, caravans, boten en meubilair. Eigenlijk alles waar kunststof aan zit, zowel aan de buiten- als binnenkant. Maar ook beschadigingen van leer, microvezels, velours, stof en vinyl kunnen worden gerepareerd. Met een netwerk van franchisenemers - in Nederland inmiddels zo'n 25 - worden schades ter plekke op professionele wijze hersteld. Lisette is via www.franchiseplus.nl bij Dr. Vinyl terechtgekomen. "Ik vond het zo'n intrigerende naam, daar moest ik meer van weten! Het zelfstandig ondernemerschap trekt mij en ik wist direct dat ik me bij een franchiseconcept wilde aansluiten. Waarom? Omdat ik niet de ambitie had om zelf het wiel uit te vinden. Mijn vriend is franchisenemer bij Autotaalglas en bij hem zag ik hoe goed het allemaal centraal geregeld was."

Voordat ze instapte, heeft Lisette al wat acquisitie gepleegd. "Dat was een stukje marktonderzoek om te kijken of er behoefte was aan wat Dr. Vinyl biedt. Toen dat het geval bleek te zijn, heb ik in Oostenrijk een intensieve training van enkele weken gevolgd. Daar draaide het om alles wat met de formule te maken heeft, inclusief een flink stuk techniek. Nieuwe ondernemers worden volledig geschoold in de speciale hersteltechnieken van Dr. Vinyl, zodat je startklaar bent om te beginnen met repareren zodra je terug bent in Nederland. Het leuke van Dr. Vinyl is dat je in feite in heel veel branches kunt werken. Denk ook aan kapsalons, schoonheidsinstituten of de medische sector. Tijdens mijn stage in Oostenrijk heb ik een tandartsstoel onder handen genomen. Zo'n man of vrouw kan een behandelstoel niet missen in de praktijk."

Is het een voor- of nadeel om dit werk als vrouw te doen? "Ik weet het niet, misschien dat sommige klanten je in eerste instantie minder serieus nemen. Dat heb ik trouwens nog niet gemerkt hoor. Aan de andere kant dwingt het ook wel respect af. Klanten vinden het leuk, het is weer eens wat anders. Omdat ik pas begonnen ben, kom ik soms beschadigingen tegen waarvan ik denk: hoe ga ik dat oplossen? Dan bel ik een collega en overleg ik over een plan van aanpak. Ze zijn allemaal bereid om me te helpen. Het is mooi werk: je maakt mensen blij door een schade onzichtbaar te herstellen", aldus Lisette van den Berg.

Lees meer over:
Reinold Vugs Reinold Vugs
Redacteur