Kun je als Nederlander in het buitenland een franchise beginnen?

Is het altijd al je droom geweest om iets voor jezelf te beginnen, dan is dit misschien wel je kans! Vooral wanneer je het in Nederland zat bent en het liefst naar een warm land gaat om daar je eigen bedrijf te beginnen. Omdat het opbouwen van een bedrijf vanaf nul misschien net iets te veel van het goede is, biedt een franchise-onderneming misschien wel uitkomst. Maar hoe zit het eigenlijk op het moment dat je als Nederlander voor jezelf wilt beginnen in het buitenland? Omdat ook wij dit wel een interessant onderwerp vinden en we toch steeds vaker zien dat dit voor veel Nederlanders een droom is, zijn wij hier verder voor je ingedoken. Wat we je wel willen benadrukken, is dat het per land en ook persoonlijke situatie kan verschillen. 

Waarom zou je als Nederlander in het buitenland een franchise willen beginnen?

Een belangrijke eerste vraag is natuurlijk waarom je als Nederlander een franchise zou willen runnen in het buitenland. Er zijn verschillende redenen waarom je als Nederlander ervoor zou kunnen kiezen om een franchise in het buitenland te starten. Misschien ben je verliefd geworden op een bepaald land tijdens een vakantie en wil je daar graag je leven voortzetten. Stel dat je tijdens een autohuren brindisi hebt gezien hoe mooi het hier is, dan is het niet zo gek dat je hier wel permanent zou willen gaan wonen. Een andere kans is dat je misschien zakelijke kansen in een bepaalde markt ziet, die nog niet benut worden. Wat je motivatie ook is, het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je een definitieve beslissing neemt. 

Het kiezen van de juiste franchise

Voordat je als Nederlander een franchise in het buitenland gaat beginnen, is het wel handige om te weten wat je wilt. Welke sector spreekt je aan? Welke franchise past bij jouw interesses, vaardigheden en niet te vergeten je budget? Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen, want een franchise starten is een grote stap en brengt altijd risico's met zich mee. Zo dien je een flinke investering te doen en moet je ook zelf zorgen voor een pand vanuit waar je wilt gaan ondernemen. Reden genoeg dus om hier even rustig de tijd voor te nemen. 

Juridische en financiële aspecten

Als je als Nederlander in het buitenland een franchise wilt beginnen, moet je rekening houden met juridische en financiële aspecten. Elk land heeft zijn eigen regels en wetten met betrekking tot het starten van een bedrijf, dus het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Zo word je namelijk gezien als buitenlander, wat ervoor kan zorgen dat er voor jou net even wat andere regels gelden dan voor een lokaal iemand. Daarnaast moet je ook nadenken over de financiële kant van de zaak. Heb je genoeg kapitaal om de franchise op te starten en de eerste periode te overbruggen? Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks met een hoop schulden onverrichter zake weer naar huis moet omdat het je niet is gelukt.

Zorg dat je de taal spreekt

Stel dat je een gids wilt worden in het zuiden van Italië, dan is het wel handig dat je niet alleen goed Engels spreekt, maar ook Italiaans. Op het moment dat je namelijk buiten het hoogseizoen iets over de slag om Gallipoli wilt vertellen, is de kans groot dat je dit voor alleen de locals doet. Zorg er daarnaast niet alleen voor dat je de taal spreekt, maar je ook verdiept in de cultuur. Zo kan het op zakelijk vlak een heel verschil maken of je de cultuur wel of niet begrijpt. Stel dat je een bakkerij wilt beginnen in een kleine gezellig dorpje en alles is er op zondag vanwege het geloof gesloten, dan scoor je natuurlijk geen punten om jouw winkel wel op en te doen op die dag.

Lees meer over: