Materialenselectie voor de volgende verbouwing: Navigeer naar een succesvolle investering

Bij het openen van een nieuwe franchisevestiging of een aanstaande verbouwing speelt de keuze van materialen een kritische rol. De markt is rijk aan mogelijkheden; van goedkope oplossingen tot premium keuzes. De laatste jaren hebben echter twee materialen de voorkeur gekregen van veel franchisers. 

Innovatie ontmoet traditionele bouw: De opkomst van Rockpanel

Rockpanel, gemaakt van duurzaam basalt, biedt een indrukwekkende combinatie van flexibiliteit, duurzaamheid en esthetisch genot. Met een brandvertragende eigenschap en de mogelijkheid tot eenvoudige installatie, wint het snel aan populariteit in de franchisebranche. Volgens recente cijfers is er een stijging van 20% te zien in het gebruik van Rockpanel in commerciële vastgoedprojecten sinds 2020.

Het belang van keuzes: MDF platen op maat

MDF, ofwel Medium-Density Fibreboard, is geen nieuwkomer in de markt maar blijft een stabiele keuze voor een breed scala aan toepassingen. Van meubels tot wandbekleding, MDF biedt veelzijdigheid tegen kosteneffectieve prijzen. In het licht van de huidige markttrends is er een toegenomen belangstelling voor het op maat laten maken van MDF-producten. 

MDF platen bestellen is nu gemakkelijker dan ooit, met online platforms die op maat gemaakte oplossingen aanbieden. Een recent rapport van de Handelsmonitor toont aan dat de online verkoop van op maat gemaakte MDF platen met 15% is toegenomen in het afgelopen jaar.

Duurzaamheid versus kosten: Een kwestie van langetermijnvisie

Terwijl Rockpanel hoger is geprijsd in vergelijking met traditionele materialen zoals hout of aluminium, biedt het een langere levensduur en minder onderhoud. MDF, aan de andere kant, is kosteneffectiever maar heeft wel beperkingen als het gaat om vochtbestendigheid. De keuze tussen deze twee materialen komt vaak neer op het specifieke gebruik en de duurzaamheidsdoelstellingen van de onderneming.

Technologische vooruitgang: Digitale tools voor materiaalselectie

Naast de ontwikkelingen in de materiële aspecten van de bouw, maken digitale hulpmiddelen het nu gemakkelijker om weloverwogen keuzes te maken. Software voor het modelleren van gebouwen (BIM) en digitale platforms voor materiaalproeven bieden een schat aan informatie en vergelijkingsopties. 

Deze digitale hulpmiddelen zijn bijzonder nuttig voor franchiseondernemingen die vaak dezelfde architecturale en ontwerpnormen moeten handhaven over meerdere locaties. Door deze digitale oplossingen kunnen besluitvormers beter anticiperen op zowel kosten als esthetische uitkomsten voordat een fysieke aankoop is gedaan.

Circulaire economie: De volgende horizon

Er is een groeiende beweging in de bouwsector naar circulaire economie, waarbij duurzaamheid en hergebruik van materialen centraal staan. Zowel Rockpanel als MDF hebben potentieel in deze opkomende trend. Rockpanel, met zijn lange levensduur en weerbestendigheid, kan gemakkelijk worden gerecycled of hergebruikt in toekomstige projecten. 

MDF, hoewel traditioneel minder duurzaam, ziet innovaties in het productieproces waardoor het meer recyclebaar wordt. Volgens een rapport uit de circulaire bouwindustrie is er een stijging van 12% in het gebruik van recyclebare materialen in bouwprojecten, wat wijst op een verschuiving naar duurzamere bouwpraktijken in de franchisebranche.

Conclusie: Kiezen voor de toekomst

De keuze van bouwmaterialen heeft een diepgaand effect op zowel de initiële kosten als de langetermijneffectiviteit van een franchiseonderneming. Innovatieve materiaaloplossingen en de mogelijkheid om deze eenvoudig te bestellen, maken het voor franchisegevers en -nemers mogelijk om een evenwicht te vinden tussen duurzaamheid, esthetiek en financiële overwegingen. 

Lees meer over: