Shop in shop New York Pizza

Sinds vorige maand biedt de pizzaketen New York Pizza haar formule ook als shop-in-the-shop-formule aan. Daarbij wordt gedacht aan een combinatie van een reeds bestaand cafetaria in een dorp of kleinere stad met een New York Pizza vestiging. De resultaten van de eerste shop-in-the-shop in Heerhugowaard overtreffen de verwachtingen. Een tweede vestiging volgt binnenkort in IJsselstein bij Utrecht. “Dit kan de doorbraak zijn naar een landelijke dekking,” voorspelt New York Pizza directeur Philippe Vorst.

Met 75 vestigingen is New York Pizza de grootste pizzaketen van Nederland. De groei verloopt naar wens, maar met nog dertig tot veertig zelfstandige vestigingen  er bij zou het maximum bereikt zijn. “Je moet toch minimaal een gebied van zo’n 40.000 inwoners hebben om de formule goed te kunnen draaien”, vertelt de New York Pizza directeur. “Anders is het lastig om je investering terug te verdienen. Dat zou betekenen dat we de helft van Nederland niet kunnen bereiken omdat die mensen in kleine steden, dorpen of gehuchten wonen.”

Combinatie

Door een nieuwe vestiging te combineren met een reeds bestaande horecagelegenheid, ontstaan er nieuwe perspectieven. “Wij liepen al langer met plannen rond op dat gebied. Eén van onze bestaande franchisenemers wilde een tweede vestiging, maar dan wel in combinatie met een al bestaand cafetaria in Heerhugowaard. Het idee erachter is dat je door lagere investeringskosten een behoorlijk extra rendement kunt behalen in een bestaande horecagelegenheid”, zegt Philippe Vorst. “Toen ik de eerste keer de omzetcijfers hoorde dacht ik: ‘Dit moet een vergissing zijn, dit kan niet kloppen.’ Maar het was wel degelijk waar. Waarmee ik niet wil zeggen dat iedere shop-in-shop-vestiging alle records gaat breken. Laat ik het zakelijk stellen: De resultaten van de eerste proef zijn van dien aard, dat wij optimistisch zijn over de mogelijkheid van het concept.”

Minder & meer

Minder investering, minder vloeroppervlakte, minder indirecte kosten, meer klanten, meer omzet, meer rendement. Dat is in een notendop het hele verhaal. Philippe Vorst legt het uit:

“Een bestaand cafetaria heeft al een pand. De huisvestingskosten zijn betaald, de verwarming en het gas water en licht ook. Een entree is al aanwezig net als de telefoon en de koelcel. Wat wij nodig hebben is twintig vierkante meter als productieruimte om de pizza’s af te bakken, en dus niet de tachtig vierkante meter van een zelfstandige vestiging. En ook geen investering van 160.000 euro, maar een derde daarvan. Natuurlijk zijn er verschillen tussen een cafetaria en een pizzaketen. Niet iedere cafetariabezitter is automatisch een geweldige pizzabakker. Maar wij begeleiden hem of haar daarbij. Als ondernemer bied je de bestaande klantenkring een ruimer assortiment. Daardoor wordt het een stuk aantrekkelijker om ook in kleinere plaatsen een New York Pizza vestiging te openen.”

Witte vlekken

In plaats van de ruim 100 New York Pizza vestigingen die ongeveer het maximaal haalbare zijn, ziet de directeur mogelijkheden om in 150 plaatsen een shop-in-the shop-vestiging te openen. “Wij zijn nu een studie aan het doen naar de mogelijkheden in plaatsen met minder dan 40.000 inwoners. Ik verwacht dat de resultaten volgende week op tafel liggen, met daarbij een top 50 van de meest kansrijke plekken. Je denkt toch niet dat we nu achteroverleunen? Als de lijst bekend is gaan we bestaande horecaondernemers in die plaatsen benaderen met ons voorstel. En als er horecaondernemers zijn die dit lezen en enthousiast zijn: pak de telefoon en bel ons meteen zou ik zeggen.”

Hetzelfde

Minder ruimte en minder noodzakelijke investeringen, maar voor het overige bijna dezelfde behandeling als de zelfstandige New York Pizza vestigingen. “Het entreegeld voor een shop-in-the-shop-formule is lager, maar de overige zaken zijn hetzelfde. Je krijgt dezelfde hoogwaardige producten, je profiteert mee van onze kennis en ervaring, je krijgt dezelfde ondersteuning van onze regiomanagers en je profiteert mee van onze landelijke bekendheid. Het is niet meer dan logisch dat je dan ook dezelfde bijdrage doet. Overigens, denk nu niet dat met een kwart van de ruimte de omzetmogelijkheden ook maar een kwart zijn van een grote vestiging. Integendeel zelfs. Dat blijkt wel uit de omzet van eerste combivestiging.”

New York Pizza op NS-stations

Servex - de exploitant van winkels en restaurants op NS-stations - en New York Pizza, marktleider op het gebied van verse pizza’s, hebben een contract getekend. Servex gaat New York Pizza vestigingen exploiteren op NS-stations. Dit contract betekent het einde van de aanwezigheid van de Amerikaanse Pizza Hut keten op de NS-stations.

New York Pizza directeur Philippe Vorst: “Het gaat in eerste instantie om vijf locaties van onze voorganger (Amsterdam CS en Amstel, Rotterdam CS, Utrecht CS en Tilburg) . Daarna kan het aantal vestigingen uit worden gebreid naar andere stations. De groei die wij hiermee doormaken brengt ons samen met de acht beoogde openingen elders in het land, in één jaar van 75 naar 88 vestigingen.”

Servex directeur Jan Kooiker: “New York Pizza is voor ons een betrouwbare en actieve partner die aanvulling biedt op de horecacontracten die wij met La Place en Burger King hebben afgesloten.

Lees meer over:
Bert Jongen Bert Jongen
Redacteur
Bekijk ook