Starters aan het woord

‘Iets voor jezelf beginnen’ Vanuit een werknemerssituatie iets voor jezelf beginnen: het is een droom die velen koesteren. Sommigen maken de droom waar. Ze starten een eigen zaak of meerdere zaken, vaak binnen een franchiseformule. Anderen kregen het ondernemerschap al met de paplepel ingegoten en draaien hun hand er niet voor om meerdere vestigingen te starten. ‘Kleine’ en ‘grote’ starters: wat zijn hun ambities? 

“Ik wil doorgroeien naar vier of vijf DA-winkels”
Naam: Maickel Rompa (29)
Formule: DA (1 winkel in Hoeven en 1 in Tilburg)
Wanneer gestart: 15 december 2008

Wat deed je hiervoor?
“Ik was filiaalmanager in een supermarkt.”

Waarom DA?  
“Ik had via een kennis gehoord dat DA nieuwe ondernemers zocht. Ik heb me toen via de website van  DA ingeschreven voor de Onderneem ‘t!-beurs. Daar ben ik op de DA-stand in contact gekomen met de formule en dat voelde goed.”

Wat waren de valkuilen bij de start?
 “Ik ben niet zo heel veel valkuilen tegengekomen. Er zijn bij de overname (de twee winkels waren eigen vestigingen van DA, red.) geen lijken uit de kast gekomen. Het is vrij vlekkeloos verlopen. Leermomenten zijn wel dat ik misschien iets te snel ja heb gezegd met inkopen of afspraken met vertegenwoordigers. Je wilt natuurlijk toch graag vooruit, je ziet overal handel in. En dan neem je wel eens dingen op die het misschien niet zo goed gaan doen.”

Eigen kracht?  
“Ik heb redelijk wat ervaring opgedaan met personeel. Omdat ik uit de supermarktbranche kom, ben ik gewend om mijn winkelbeeld strak en netjes te houden.”

Hoe is het financieel geregeld?
“Je maakt samen met DA een exploitatiebegroting en via een financieringsarrangement van DA was het heel eenvoudig om een financiering te krijgen. Daar ben ik heel erg tevreden over.”

Ondersteuning vanuit de franchiseorganisatie?
“Je krijgt iedere week een duidelijk infobulletin, we hebben dagmeldingen op het intranet, ik heb regelmatig bezoek van de regiomanager die mij komt ondersteunen en als je iets niet weet, moet jegewoon bellen.”  

Gaat het lekker?
“Het gaat heel goed. We hebben leuke dingen toegevoegd aan de winkels. Hoeven is een klein dorpje en alles wat er niet was, zoals pasfoto’s, stomerij en wenskaarten, heb ik allemaal aan het assortiment toegevoegd en daar krijgen we heel goede reacties op. In Tilburg heb ik een luxe parfumerie. Daar hebben we iets meer nadruk gelegd op de luxe.”

Wat doe je over vijf jaar? 
“Ik ben van plan om deze winkels goed op te zetten en dan door te groeien naar vier of vijf DA-winkels.”

“Je hebt meteen een identiteit”
Naam: Geri de Rijk (39)
Formule: de Huisdrukker (in Uden)
Wanneer gestart: september 2008

Wat deed je hiervoor?
“Ik ben altijd werkzaam geweest in de grafische sector, onder andere als drukker en als accountmanager.”

Waarom de Huisdrukker?
“In de grafische sector is het financieel bijna onhaalbaar om een eigen zaak te beginnen. En als je een zaak overneemt van pakweg 25 jaar oud, dan betaal je een paar ton voor de overname en dan moet je zo nog een paar ton investeren in nieuwe apparatuur. Ik ben in juni vorig jaar voor mezelf begonnen. Met een bedrijfskantoor, het drukwerk besteedde ik uit. Drie maanden later heb ik me bij deHuisdrukker aangesloten. Dan ben je ook meteen iemand, heb je een identiteit, is er een webshop en zijn er brochures. De formule ziet er goed uit. Ze levert kwaliteit, de levertijden zijn kort en de prijzen scherp. En het klikte gewoon goed.”

Eigen kracht?
“Mijn ervaring in de grafische sector en ik heb ook ervaring als leidinggevende.” Wat waren de valkuilen bij de start?
“Financieel. Dat je niet meteen inzicht hebt in hoe je voldoende omzet kunt binnenhalen. Ook de acquisitie blijft een uitdaging.”

Hoe is het financieel geregeld?
“De banken staan momenteel niet in de rij om in de grafische sector te investeren. We hebben het zo geregeld dat je als franchisenemer een vast instapbedrag aan de formule betaalt, plus een maandelijks bedrag voor het onderhoud, de aanschaf van machines en voor de advertenties.”

Ondersteuning vanuit de franchiseorganisatie?
“Die is goed. Ik kreeg een verkooptraining, we hebben een automatiseringsprogramma en ik kan altijd bellen als ik een vraag heb. We hebben een man in dienst die de franchisenemers begeleidt en die altijd klaar staat.”

Gaat het lekker?
“Het loopt goed. Ik voldoe aan alle verwachtingen. De maand januari was vrij slap maar dat is normaal in deze sector. Nu trekt alles weer aan en het gaat goed, ondanks de recessie.”

Wat doe je over vijf jaar?
“Als alles goed gaat, heb ik dan een goed renderende zaak. Wellicht dat als er één goed loopt, ik een tweede vestiging open.”

“Ik doe wat ik het liefste doe”
Naam: Jack Bosch (36)
Formule: Listers (in Uden)
Wanneer gestart: 1 december 2008

Wat deed je hiervoor?
“Ik was al restaurantmanager hier bij Listers Uden. Ik heb altijd in de horeca gezeten, ik ben kok van beroep. Ik heb ook een eigen zaak gehad, een pannenkoekenhuis. Verder heb ik in cafés en discotheken gewerkt en heb ik in exclusieve restaurants mogen werken.”

Waarom Listers?
“Listers is een heel duidelijke en goede formule. We serveren een goed culinair diner in een sfeervolle ambiance. Ik werkte hier natuurlijk al acht maanden dus ik wist waar ik instapte, het was een gecalculeerd risico. En ik sta hier met nog net zoveel feeling en beleving als daarvoor.”

Wat waren de valkuilen bij de start?
“Die waren er eigenlijk niet. We hebben in feite acht maanden over het hele traject gedaan en dan kom je niet zoveel valkuilen meer tegen. Het enige waar je tegenaan loopt, zijn soms de instanties. Maar formule-eigenaar Camille Peters (eigenaar van de drie overige vestigingen, red.) doet dit al zoveel jaren... We zijn dus goed gestart.”

Eigen kracht?
“Ik doe wat ik het liefste doe.”

Hoe is het financieel geregeld?
“Dat hebben we in de privésfeer geregeld.” Ondersteuning vanuit de franchiseorganisatie?
“We hebben van te voren afgesproken: ‘ik betaal een fee en daarvoor krijg ik boekhoudtechnische en bedrijfstechnische ondersteuning’. Dat werkt perfect.”

Gaat het lekker?
“Het gaat goed. Ik heb niets te klagen.”

Wat doe je over vijf jaar?
“Dan sta ik hier nog steeds. En over tien jaar ook. En ik denk over twintig jaar ook!”

“Ik schijn de hectiek nodig te hebben”
Naam: Wim Cox (45)
Formule: New York Pizza (in Roermond)
Wanneer gestart: 5 februari 2009

Wat deed je hiervoor?
“Ik ben ondernemer en ik heb al een vijftiental horeca-exploitaties. In 1923 is mijn oma begonnen met een klein cafeetje in een boerderij op de grenspost Roermond - München Gladbach en dat is uitgegroeid tot een groot dubbelzijdig tankstation en een Golden Tulip-hotel. Daarna is de rest gekomen, waaronder twee Bufkes-broodjeszaken. Eén in een foodcourt, waar we drie concepten aanbieden, een Bufkes, een Wok to Go – de eerste wokdrive in Europa - en een Piet Friet. En één in een outletcenter. Verder hebben we vier, binnenkort waarschijnlijk vijf, tuincafés binnen Intratuin.”

Waarom New York Pizza?
“Als ik met een keten in contact kom en het klikt, dan gaan we kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Dit contact bestaat al drie jaar en nu deed de gelegenheid zich voor, dankzij ons citycafé, een shop-inshop eetconcept binnen een bioscoop met zeven zalen. Dit café heeft al een urban uitstraling en die sluit naadloos aan bij de uitstraling van New York Pizza. En die past weer mooi bij het hele bioscoopconcept.”

Wat waren de valkuilen bij de start?
“Wij hebben onze standaardlijsten voor hoe we iets op gaan starten, dus echte valkuilen komen we niet meer tegen. We kennen het kunstje.”

Eigen kracht?
“Kansen zien. En daar heel snel en flexibel op kunnen inspringen. En verbindingen leggen. Ik ben altijd een groot voorstander van samenwerken. Twee kunnen meer dan één en dan kost het meestal ook nog minder. ”

Hoe is het financieel geregeld?
“New York Pizza heeft wel een financieringsarrangement maar daar maken wij geen gebruik van. Wij hebben de financiering bij onze eigen huisbank ondergebracht.”

Ondersteuning vanuit de franchiseorganisatie? 
“Tot op heden zeer goed. We zitten nog in de opstart en er komt nog nagenoeg iedere dag een mannetje om ons te begeleiden. Maar we zijn niet maagdelijk dus we hebben relatief weinig ondersteuning nodig.”

Gaat het lekker?
”Dat is iets te positief gesteld. We zijn pas sinds 5 februari open. We zitten in een bioscoop en die zit weer in een heel groot project. De bioscoop is het eerste gedeelte dat open is. De rest zal binnen een paar maanden openen. We zitten dus nog met de beperkingen van bouwhekken en slechte bereikbaarheid. Maar het weekeinde viel mij niet tegen. Op dit moment kunnen we onder deze omstandigheden niet meer verwachten.”

Wat doe je over vijf jaar?
“Ik hoop te kunnen consolideren! En ik zou graag iets meer rust willen. Maar de hectiek ligt meestalaan mij. Ik schijn dat nodig te hebben.”

“Ik was snel om”
Naam: Dogan Corneille (35)
Formule: Winning Skills - Rotterdam (eerste en vooralsnog enige franchisenemer van deze voetbalschool)
Wanneer gestart: 1 januari 2009

Wat deed je hiervoor?
“Ik was sportcoördinator bij de gemeente Rotterdam.”

Waarom Winning Skills?
“Ik ben tijdens een presentatie van formule-eigenaar Cor van Hoeven ter plekke besmet geraakt met het concept, het idee, de stijl… ik was heel snel om. Het idee om fulltime trainer te zijn, om kinderen of volwassenen iets aan te leren, om in de buitenlucht te staan, dat sprak me erg aan.”

Wat waren de valkuilen bij de start?
“Je levert je veilige leventje in. Ik heb een gezin dus daar moesten we thuis eerst wel over praten. In het voortraject zaten we bovendien midden in de kredietcrisis.”

Hoe is het financieel geregeld?
“Je dient daar zelf voor te zorgen. Er is wel een advies vanuit de franchisegever voor een bepaalde bank en dat advies heb ik ook opgevolgd. Uiteindelijk ging het makkelijk bij de bank.”

Eigen kracht?
“Het voetbalplaatje is mijn echte achtergrond, ik ben altijd profvoetballer geweest. Voor wat betreft het ondernemerschap wilde ik mezelf graag testen. Ik krijg nu te maken met klanten die wel of niet met mij in zee willen. En dan is het aan mijn commerciële inslag en verkooptechniek of ik dat voor elkaar krijg. Wij werken echt vanuit passie, plezier en veldwerk om zorgvuldig iets neer te zetten, niet om snel geld te verdienen.”

Ondersteuning vanuit de franchiseorganisatie?
“Vooralsnog prima. Als starter weet je van heel veel zaken weinig af. Dan is het prettig om terug te kunnen vallen op iemand. De persoonlijke band met Cor is ook erg goed.”

Gaat het lekker?
“Gaandeweg word ik steeds vaker zelf gebeld en blijkt dat steeds meer mensen van de voetbalschool gehoord hebben. Dus ja, het gaat lekker!”

Wat doe je over vijf jaar?
“Ik wil dat Winning Skills - Rotterdam goed op de kaart staat, zodat ik daar trots op kan zijn. Verder heb ik daarnaast nog ambities als voetbaltrainer. Als jongetje had ik de droom om profvoetballer te worden en ik krijg nu op school ook jongetjes die dezelfde droom hebben. Vanuit mijn praktijkervaring kan ik hen een hoop leren, ook wat de valkuilen zijn.”

Lees meer over: