Tips voor het starten van je eigen franchise onderneming

Als zelfstandig ondernemer komt er een hele hoop op je af. Misschien is voor nu nog wel net iets te hoog gegrepen. Een goed alternatief kan dan zijn een franchise ondernemer. Het grote voordeel hieraan, is dat je voor een groot deel kunt meeliften op het concept en dus niet zelf opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Uiteraard klinkt dit ontzettend interessant en lijkt het vaak een stuk eenvoudiger dan het daadwerkelijk is. Ook wanneer je een franchise ondernemer bent, wordt er het nodige van je gevraagd. Je blijft immers eindverantwoordelijk voor de vestiging die jij draait. Kortom, reden genoeg om goed over na te denken. Om je een idee te geven, hebben we een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet, met waar jij rekening mee moet houden bij het worden van een franchise ondernemer.

Zorg dat je goed voorbereid bent

Het feit dat je je wilt inkopen in een bestaande keten betekent niet dat je geen onderzoek hoeft te doen. Hoewel het succes/faillissement percentage van franchiseondernemingen zeer betwistbaar is (er is al meer dan tien jaar geen betrouwbaar onderzoek gedaan), overleeft een zesde tot een vijfde van de franchise ondernemingen de periode van vijf jaar niet. Zoals bij elke onderneming zijn er risico's, maar die kunnen met een goede planning sterk worden beperkt. Zo is het belangrijk om onderzoek te doen naar de doelgroep en ook naar de locatie waar je uiteindelijk wilt gaan starten. Ook moet je nadenken over de risico´s als ondernemer. Wat als je ziek wordt? Online zorgverzekeringen vergelijken is daarom van essentieel belang. Stel dat er iets gebeurt, moet je wel zeker weten dat je keurig kunt worden doorbetaald.

Informeer en solliciteer bij de franchisegever

Wanneer je weet welke franchiseformule je leuk vindt, is het belangrijk om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Zorg er daarom dus ook voor dat je contact zoekt met het bedrijf, zodat je de mogelijkheden samen kunt bespreken. Het kan namelijk heel goed zijn dat er bepaalde eisen worden gesteld, waaraan je helemaal niet kunt voldoen. Ook kan het zijn dat er bijvoorbeeld in een bepaalde straal als een bedrijf zit, waardoor het niet mogelijk is om er nog één te openen. Kortom, belangrijk dus om even in te duiken. Nadat je dit hebt gedaan, is het zaak om naar het financiële plaatje te gaan kijken. Een franchise starten kost immers flink wat geld.

Zorg voor een financiering

Natuurlijk moet je, voordat je tekent, ervoor zorgen dat je het geld hebt om te beginnen. Nu je in principe bent goedgekeurd, is het tijd om uit te zoeken wat de beste manier is om de financiering te verkrijgen die je nodig hebt om de franchise en de opstartkosten te dekken. De eerste plaats om te informeren is bij je franchisegever zelf. Grote ketens zoals McDonalds hebben goede relaties met banken en kredietinstellingen om je te helpen lagere rentetarieven te krijgen dan jezelf zou kunnen krijgen. Je kunt ook rechtstreeks naar deze instellingen gaan om startersleningen voor een nieuw bedrijf te verkrijgen.

Lees meer over: