VCA VOL voor franchisenemers met een leidinggevende functie

Wanneer je franchisenemer wilt worden, heb je vaak bepaalde diploma’s nodig. Welke dat zijn, is afhankelijk van de branche waarin het moederbedrijf actief is. Maar behalve een vakdiploma moet je soms ook over aanvullende certificaten beschikken. Heb je als franchisenemer bijvoorbeeld een leidinggevende functie in een risicovolle sector? Dan is het noodzakelijk om een VOL VCA certificaat te hebben. Voor het volgen van een VCA VOL cursus kun je terecht bij VGMbox. Wij bieden onze VCA VOL opleidingen klassikaal en online aan.

Wat is een VCA certificaat?

Een VCA diploma is een persoonscertificering voor iedereen die in een risicovolle omgeving werkt. Het gaat daarbij niet uitsluitend om het verrichten van potentieel gevaarlijke werkzaamheden. Ook als je op een andere wijze in een risicovolle sector werkzaam bent, komt een VCA certificaat van pas.

‘VCA’ staat voor ‘Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers’. VCA is een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het doel van VCA is het beperken van ongevallen in risicovolle branches en het vergroten van het veiligheidsbewustzijn onder werknemers.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen VCA VOL en VCA Basis. Het basiscertificaat is bedoeld voor uitvoerend medewerkers en het VOL VCA diploma voor leidinggevenden. ‘VOL’ is een afkorting en staat voor ‘Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden’. De website van VGMbox gaat uitgebreider in op de vraag ‘wat is een VCA certificering?’.

VCA diploma en franchising

Of je als franchisenemer een VCA certificaat nodig hebt, ligt aan de aard van de franchising. Zoals vermeld heeft het diploma meerwaarde wanneer het om een risicovolle sector of werkomgeving gaat. Is dat het geval? Dan is een VCA VOL persoonscertificaat nodig. Een franchisenemer bevindt zich doorgaans namelijk in een leidinggevende positie. Branches waarin het van belang is dat je als leidinggevende een VOL VCA diploma bezit, zijn onder meer:

  • Elektrotechniek
  • Industriële reiniging
  • Isolatie
  • Onderhoud
  • Transport

Waarom een VOL VCA cursus volgen?

Aan een leidinggevende worden hogere eisen gesteld dan aan een uitvoerend medewerker. Dit alleen is al reden genoeg om je VOL VCA certificaat te halen. Afgezien daarvan is het ook een vereiste voor leidinggevenden. Een VCA VOL diploma heeft een dubbele functie. Enerzijds toon je ermee aan dat je kennis van zaken hebt als het gaat om gezond en veilig werken. Anderzijds bewijs je met het persoonscertificaat dat je ook weet hoe je het personeel stimuleert om gezond en veilig te werken.

Uit welke lesstof bestaat een VCA VOL opleiding?

Leidinggevenden en franchisenemers krijgen met veel zaken binnen een organisatie te maken. Ze dienen zich daarom bewust te zijn van alle facetten rond veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Tijdens een VOL VCA cursus worden dan ook alle veiligheids- en gezondheidsaspecten waar leidinggevenden kennis van moeten hebben behandeld. In de lessen komen onderwerpen aan bod als:

  1. Juiste werkvoorbereiding
  2. Veiligheid bij uitvoeren van het werk
  3. Mogelijke gevaren en hoe die te beheersen
  4. Handelswijze bij noodsituaties en ongevallen

VOL VCA certificaat online of klassikaal

Als je een training voor VCA VOL wilt volgen, kan dit bij VGMbox klassikaal of via onze online leeromgeving. Bij een klassikale opleiding op locatie wordt de cursusdag afgesloten met het officiële examen. De online VOL VCA cursus kun je desgewenst uitspreiden over langere tijd. Wanneer je de complete training hebt doorlopen, kom je naar de door jou geselecteerde locatie voor het VOL VCA examen.

Online VOL VCA cursus

Het grootste voordeel van een internetcursus is dat je die in je eigen tijd en tempo kunt doen. Wanneer je je aanmeldt voor de online opleiding ontvang je een code per e-mail, waarna je een account op onze website kunt aanmaken. Dit account geeft je drie maanden toegang tot onze online leeromgeving. De e-training voor het VOL VCA diploma duurt alles bij elkaar 10 tot 12 uur en bestaat uit: 

  1. Twaalf hoofdmodules
  2. Bij hoofdmodules behorende oefenvragen
  3. Submodules met video’s, samenvattingen en vragen
  4. Oefenexamens met inzichtelijke scoringspercentages

VOL VCA certificaat klassikaal halen

Vind je het gemakkelijker om in klassikaal verband te leren onder leiding van een VCA-expert? Dan kun je je inschrijven voor een VOL VCA cursus op locatie. De lesdag en plaats bepaal je zelf. Er wordt wel van je verwacht dat je in de periode voor de trainingsdag een deel van de lesstof online doorneemt. Daarvoor kun je gebruikmaken van de VCA VOL voorbereidingsmodule in de online leeromgeving van VGMbox. De cursusdag zelf ziet er als volgt uit:

  • Theorieles van 8:30 tot 16:30 uur
  • Middagpauze met lunch
  • Proefexamen
  • VOL VCA examen van 16:30 tot 17:45 uur
  • Elektrotechniek

Direct examen doen voor VOL VCA diploma

Ben je al langer werkzaam in een risicovolle omgeving of al in het bezit van een basis VCA certificaat? Dan is het ook mogelijk om alleen het VOL VCA examen af te leggen. Dat kan op meer dan 120 examenlocaties verspreid over heel Nederland. Via ons gratis online proefexamen wordt duidelijk welke onderwerpen uit het VOL VCA examen je nog extra moet doornemen.

Aanmelden voor VCA VOL opleiding

Goed voorbereid starten als franchisenemer in een potentieel gevaarlijke sector begint met het halen van je VOL VCA diploma. Schrijf je vandaag nog in voor een klassikale of online VOL VCA cursus of VOL VCA examen.

Lees meer over: