De voor- en nadelen van het ondernemen als franchise

Franchise is een populaire manier om te beginnen met ondernemen. Bij een franchiseonderneming krijgt de franchisenemer de mogelijkheid om een bewezen concept te gebruiken en te profiteren van de kennis en ervaring van de franchisegever. Hierdoor is de kans op succes groter dan bij het starten van een eigen bedrijf. Toch zijn er ook nadelen aan het starten van een franchiseonderneming. In dit artikel bespreken we daarom dan ook de voor- en nadelen van franchising, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken als je overweegt om te starten als franchisenemer. Wat goed is om te weten, is dat je natuurlijk in beide gevallen keihard moet werken om er een succes van te maken. De formule hoef je dan misschien wel niet meer te bedenken, het succes komt je natuurlijk niet zomaar aanwaaien.

Voordelen van franchising

Als franchisenemer kun je profiteren van een bewezen succesformule, wat een groot voordeel is van franchising. De franchisegever heeft namelijk al een succesvol concept ontwikkeld en de franchisenemer kan hier direct van profiteren. Bovendien krijg je als franchisenemer ondersteuning van de franchisegever, bijvoorbeeld door middel van trainingen, marketingondersteuning en andere vormen van begeleiding. Hierdoor kun je leren van de kennis en ervaring van de franchisegever. Daarnaast profiteer je als franchisenemer van de naamsbekendheid van de franchisegever, wat bijvoorbeeld kan zorgen voor meer klanten en omzet. Mensen weten immers wat ze kunnen verwachten.

Je moet wel je eigen pand regelen

Als starter mag je dan misschien wel een kant-en-klaar pand in je schoot geworpen krijgen, uiteindelijk ben je wel zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikt pand. Let daarom goed op dat je kiest voor een goede locatie, de juiste grootte en er ook voor zorgt dat je de boel goed verzekerd. Gelukkig vergelijk je via Pricewise gemakkelijk en snel je verzekeringen en zorg je ervoor dat je niet in de problemen komt op het moment dat je te maken krijgt met brand of waterschade. Uiteraard zijn er daarnaast nog allerlei andere zaken waar je rekening mee moet houden, zoals het inrichten, maar ook het aannemen van personeel is iets waar je over na moet denken. Belangrijk dus om alles voor jezelf op een rijtje te zetten.

Eenvoudig energie besparen door verduurzaming

Duurzaam is een term die we natuurlijk steeds vaker voorbij horen komen. Niet alleen als het gaat om energie besparen, bijvoorbeeld bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers, maar ook bij het doen van de boodschappen, het verplaatsen van A naar B en zo kunnen we natuurlijk nog een hele waslijst maken. Wanneer je als ondernemer net begint, komt er een hele hoop op je af. Een goede eerste stap om op lange termijn te denken, is om het pand te verduurzamen. Door bijvoorbeeld isolatie of het plaatsen van zonnepanelen word je (deels) zelfvoorzienend, wat je niet alleen scheelt in de kosten, maar ook bijdraagt aan een beter en schoner milieu. Vaak zijn er als ondernemer allerlei verschillende financieringsmogelijkheden, waardoor er mogelijkheden genoeg zijn. Dus wil jij als franchiser je eigen onderneming starten, zorg dan dat je je goed inleest en weet wat er van je wordt verwacht.

Lees meer over: