VAR is verdwenen. Oppassen geblazen voor diensten franchise

Dat de VAR is afgeschaft, weet iedereen inmiddels wel. Vooral diensten franchiseformules en dan met name die werken zonder eigen kantoor, zonder personeel en op locatie, moeten oppassen. Tot 1 mei 2017 zal de Belastingdienst zich koest houden en niet actief controleren. Daarna wel en dan kijken ze terug tot 1 mei 2016.

Wat is er aan de hand? Voor de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) onderscheidt een franchisenemer zich in niets van een gewone ZZP-er. Bij veel ambtenaren van de Belastingdienst is er geen enkel besef van de werking van een franchiseorganisatie, waarbij franchisegever en franchisenemer afspreken zich te houden aan een commerciële formule met de bijbehorende werkafspraken. 

Uit de eerste beoordelingen van franchisecontracten blijkt, dat de Belastingdienst meteen struikelt over begrippen die in de franchisewereld gebruikelijk zijn als: instructies, aanwijzingen en controle. En voor je het beseft, wordt de franchiserelatie aangezien voor een fictief dienstverband. Let wel: fictief, want het is geen dienstverband.

Waar het – naast allerlei andere dingen – op neer komt is: je mag als opdrachtgever / franchisegever tegen een metselaar wel zeggen en met hem afspreken, WAT hij moet metselen, maar niet ter plekke zeggen HOE hij moet metselen.

Concreet betekent dit, dat de tekst van veel franchiseovereenkomsten moet worden aangepast, om de dames en heren van de Belastingdienst niet op verkeerde gedachten te brengen, door het gebruik van woorden, die voor hen een andere lading hebben. Dat is één.

Het tweede is, dat de formule goed en concreet moet zijn omschreven als een bestek en werktekeningen in de bouw. 

Als derde moet er gekeken worden naar zaken als: investeringen door de franchisenemer, debiteurenrisico, de loop van de geldstroom, zich kunnen laten vervangen enz. In haar toelichting zegt de Belastingdienst: het is geen exacte wetenschap. Leuker kunnen we het niet maken: subjectieve interpretatie c.q. zo de wind waait, waait mijn jasje! De ene inspectie zal zeggen: akkoord, de andere zal zeggen: fictief dienstverband.

Een oplossing kan zijn, dat de franchisenemer een Besloten Vennootschap opricht en ervoor kiest om als DGA loonbelasting af te dragen. Dan haal je wel de angel uit het verhaal. Wel mis je dan de ondernemersfaciliteiten als zelfstandigenaftrek. 

Dit nadeel kan weer worden verzacht als de franchisenemer er ook voor kiest om onder de sociale verzekeringen te vallen. Dit is mogelijk met een constructie, die inmiddels is goedgekeurd en zich heeft bewezen. Paar voorbeelden: een vrouwelijke ondernemer komt in aanmerking voor een uitkering i.v.m. zwangerschapsverlof. In een ander geval komt de franchisenemer in aanmerking voor een ww uitkering, als de onderneming uiteindelijk niet succesvol is. Hoe dit werkt, voert hier te ver. 

De wet DBA is complex en onduidelijk. Daarom nodigen wij u graag uit voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek.

Pieter Koelewijn
Directeur Koelewijn & Partners

Pieter Koelewijn Pieter Koelewijn
Directielid & franchiseconsultant gespecialiseerd in het opschalen van bedrijven middels franchising

Koelewijn & Partners helpt al sinds 1988 franchisenemers én franchisegevers in iedere branche en elke ontwikkelingsfase met advies en hands-on ondersteuning om de volgende stap te nemen voor nog meer succes.

Stel je vraag aan Pieter Koelewijn
CAPTCHA