Omkering bewijslast bij prognoses door rechter gehonoreerd

De nieuwe Wet Acquisitiefraude blijkt inderdaad relevant voor de franchisebranche. Alex Dolphijn van Ludwig & Van Dam staat een franchisenemer bij in een gerechtelijke procedure waarin de franchisegever voor het eerst veroordeeld is onder de Wet Acquisitiefraude. De rechter stelt dat de franchisegever achteraf moet kunnen aantonen dat de prognose klopt. De positie van franchisenemers is door deze uitspraak zeer aanzienlijk versterkt. Om te kunnen bewijzen dat een franchisegever zijn zaakjes op orde heeft, moet de franchisegever van goede huize komen, lichten franchiseadvocaten Jeroen Sterk en Alex Dolphijn van Ludwig & Van Dam toe.

Alex Dolphijn schetst een beeld van de wijze waarop een conflict zich ontwikkelt: “Er wordt een plaatje voorgehouden over het verdienmodel. Op basis hiervan stapt de franchisenemer in. Gaandeweg blijkt het beeld niet uit te komen en krijgt de franchisenemer, al dan niet terecht, het idee dat hem een worst is voorgehouden.” 

In 1 op de 6 rechtszaken rond franchise draait het om de afgegeven prognose, blijkt uit statistieken van Ludwig & Van Dam van de rechtszaken rond franchise. Alleen is het probleem: hoe maak je als franchisenemer hard dat de tegenvallende resultaten niet aan de franchisenemer zelf te wijten zijn? En hoe wapent de franchisegever zich tegen onjuiste beschuldigingen? 

In de bestaande praktijk was het voor franchisenemers niet eenvoudig om een rechtszaak te voeren over de prognoses. In het verleden stelde een franchisegever zich nog wel eens op het standpunt dat bij een conflict de franchisenemer moeilijk zou kunnen aantonen dat de prognose door een fout van de franchisegever (bij het begeleiden van de prognose, al dan niet door de franchisegever verstrekt) niet zou zijn gehaald, vervolgt Jeroen Sterk. “Dan moest je als franchisenemer aantonen dat je elke opportunity had gepakt.” Dat was zowel het geval wanneer een franchisegever een prognose had verstrekt dan wel indien de franchisegever daarbij was betrokken. Met dit vonnis en de Wet Acquisitiefraude wordt dit allemaal anders.

Lees het volledige interview in het aankomende Franchise+ vakblad.

Ludwig & Van Dam franchise advocaten is een geheel in franchise- en andere samenwerkingsverbanden gespecialiseerd advocatenkantoor en marktleider sinds 1996 in zijn soort in Nederland.