NFV-bijeenkomst over Nederlandse Franchise Code: ‘Verplichtingen stijgen’

De Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) hield recent een bijeenkomst met haar leden over de Nederlandse Franchise Code (NFC). De NFV wilde vooral weten wat de leden vinden van de huidige Code, omdat volgens de vereniging draagvlak essentieel is voor de gewenste zelfregulering. 

Kees Bothof is als coördinator van de denktank voor de franchisegevers (in de Schrijfcommissie) nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de NFC. Hij schetste tijdens de NFV-bijeenkomst in Amsterdam een moeizaam proces. “Over bepaalde punten is veel gediscussieerd, nog tot vlak voor de presentatie van de Code half februari door minister Kamp.” Aanleiding voor de discussie was ook de oplevering van het eerste concept van de Code, die tot veel reacties van zowel franchisegevers als franchisenemers leidde, vertelde hij. Bothof maakte ook duidelijk dat de NFC een levend document is dat zijn nut in de praktijk nog moet bewijzen. Verder vertelde Bothof dat de NFC is gebaseerd op de al bestaande Europese Erecode inzake Franchising. “Deze is alleen verder uitgediept.” Jos Burgers, directeur franchise van NFV gaf een toelichting op de verschillen tussen de NFC en de Erecode. “Er zijn bijvoorbeeld bepalingen toegevoegd over het non-concurrentiebeding en exclusiviteitsbeding. De vraag is of de bescherming van de knowhow die een franchisegever nu heeft wordt afgezwakt door deze bepalingen.” Ook meldde hij na de uitgebreide analyse van de Code dat de verplichtingen van de franchisegever zijn gestegen van drie naar veertien. “Die van de franchisenemers zijn gestegen van drie naar zeven. De gezamenlijke verplichtingen stijgen van twee naar drie.” Burgers hield de deelnemers aan de bijeenkomst voor dat de NFC verschillend kan uitpakken voor de branches waarin wordt gefranchised. Ook liet hij weten dat de onderdelen e-commerce en consumentendata (lees big data) zijn geparkeerd. “Dat geldt vooralsnog ook voor het punt van geschillenbeslechting. Wel heeft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de mogelijkheden verkent, samen met zijn collega van Veiligheid en Justitie, tot wettelijke verankering van de NFC.” Burgers maakte ook duidelijk dat de nieuwe Code een richtlijn is. “Het is geen wet, het is een gedragscode. De Code zal van toepassing zijn op de gehele franchisesector.” 

Plenair

Na de presentatie door Bothof en Burgers werd er in kleine groepjes en plenair gediscussieerd over de Code en de gewenste actieve rol van de NFV. De NFV wil de belangen van de gehele sector meenemen in de evaluatie van de NFC. Inmiddels heeft de NFV een peiling onder de leden verstuurd waarin wordt gevraagd naar de mening over de Code en of zij vinden of de NFC toepasbaar is voor hun formule. Formules die geen lid zijn van de NFV en graag ook hun mening willen geven over de Code kunnen een mail sturen naar de NFV: franchise@nfv.nl. Zij ontvangen dan dezelfde peiling als leden.

Pas toe leg uit-principe

De NFC werkt volgens het ‘pas toe of leg uit’ principe voor nieuwe franchiseovereenkomsten en verlengingen. Dat wil zeggen dat franchisegevers en franchisenemers onderling kunnen afspreken welke artikelen ze uit de Code wel of niet van toepassing willen laten zijn op hun franchiseovereenkomst. Regels die betrekking hebben op omstandigheden die zich in concreto niet voordoen binnen een bepaald samenwerkingsverband, kunnen vanzelfsprekend buiten toepassing worden gelaten. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen bij soft-franchise of bij coöperaties. “De NFC is een gedragscode, waarin met elkaar kan worden overeengekomen dat bepaalde onderdelen niet toepasbaar zijn. Dat zal voor iedere formule anders zijn. In de inleiding van de Code wordt ook benadrukt dat de NFC in aanvulling op, of ter ondersteuning van, de franchiseovereenkomst kan worden gebruikt ter toetsing van concreet gedrag van franchisegever en franchisenemer”, zegt algemeen directeur Romana Engeman van de NFV. Als franchisegever en franchisenemer besluiten dat bepaalde NFC-regels niet (kunnen) worden toegepast en/of dat daarvan moet worden afgeweken, moet op transparante wijze en op een passend detailniveau schriftelijk worden verantwoord waarom dat zo is en op welke manier de principes die vermeld staan in de NFC dan worden geborgd. Engeman: “Door deze expliciete schriftelijke verantwoording rondom de nakoming van de gedragsnormen en rondom de mate waarin voor afwijking van die normen verantwoorde en gemotiveerde keuzes zijn gemaakt, worden de wijze van naleving van de Code en de afwijkende keuzes toetsbaar.”

De inhoud van de NFV bijdrage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de Franchise+ redactie.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie